La UNESCO declarà el Dia Internacional del Llibre el 15 de novembre de 1995 a París, a proposta de la Unió Internacional d’Editors.
Elegir el dia 23 d’abril com Dia del Llibre te a vore amb la coincidència de la mort de Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega el mateix dia en 1616. en realitat no fou així: Cervantes va morir el dia 22 i l’enterraren el 23; Shakespeare va morir el 23 d’abril del calendari anglès de l’època (julià) que no era el de la resta d’Europa (gregorià): Shakespeare va morir el 3 de maig. Per tant l’únic a celebrar realment seria Inca Garcilaso, qui a més ningú coneix, o quasi. Casualment i amb posterioritat altres autors famosos han mort el Dia del Llibre; entre ells Josep Pla (1981), també Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, o Manuel Mejía Vallejo.
A Espanya la tradició d’un Dia del Llibre és anterior: Alfonso XIII firmà un decret el 6 de febrer de 1926 pel que es creava oficialment la Festa del Llibre Espanyol amb data 7 d’octubre, dia que pensaven havia nascut Miguel de Cervantes, cosa hui en dia un poc discutida. Pero les coses oficials no sempre es converteixen en realitat i duren, i menys en aquells moments.
Millor va anar la iniciativa del Valencià Vicente Clavel Andrés, que proposà a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona l’any 1930 instaurar el dia 23 d’abril Dia del Llibre, aprofitant la coincidència amb Sant Jordi, patró de Catalanya i Aragò, on és tradicional que les persones que s’estimen es regalen una rosa i un llibre.
El dia del Llibre fou proposat per la Unió Internacional d’Editors i presentat pel govern espanyol a l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), qui ho va aprovar a París l’any 1995.
Des d’aquell any a tot el mon es celebra el Dia Mundial del Llibre i dels drets d’autos (nom oficial)
INCA GARCILASO DE LA VEGA.
El seu nom real era Gómez Suarez de Figueroa, fill d’un Capità espanyol, Sebastiàn Garcilaso de la Vega, i una indígena, Chimpu Ocllo, va naixer el 12 d’abril de 1539. Està considerat un dels majors i millors cronistes de l’època de la conquesta d’Amèrica. La seua obra més important, Comentarios Reales de los Incas, fou prohibida durant molt de temps per Espanya.
Amb el temps canvià el seu nom pel de Inca Garcilaso de la Vega, amb el que és conegut.
Per saber més d’ella podeu vore:
la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes
entre altres.
VICENTE CLAVEL
Va naixer a València l’any 1888 i es crià entre llibres,en una biblioteca plena de clàssics i novel·la romàntica.
Amb tan sols 14 l’any escrivia al diari El Pueblo. Admirador, amic i correligionari de Blasco Ibañez participà activamente amb ell tant en política com en agitació cultural, fundant en 1916 al carrer Hernan Cortés de València l’Editorial Cervantes. Dos anys després decideix traslladar-se a Barcelona, editorial i tot. Allí prompte es mou dins els més alts cercles del llibre i les editorials a Catalunya, de forma que en 1923 es elegit vicepresident de la Cambra Oficial de Llibre de Barcelona. Eixe mateix any parla de dedicar un dia de festa al llibre cada any. En 1925 reitera la seua proposta i un any després es acceptada pel Ministeri de Treball i firmat el decret pel rei Alfons XIII, creant el dia del llibre. Inicialment el dia 7 d’octubre però en 1930 es trasllada al 23 d’abril tan com es celebra hui en dia.
Un personatge oblidat entre les pàgines de la nostra historia, un més que haurem de reivindicar.
Per entrar en més detalls vore: Pàgina sobre el dia del llibre i Vicente Clavel
No hay comentarios:
Publicar un comentario