Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer

jueves, 21 de octubre de 2010

MAESTROS DEL TERROR


Fa poc ha entrat per donació la col·lecció "Maestros del terror" publicada per el diari EL País. Son un conjunt de vint llibrets d'unes 125 pàgines que recopilen els contes de terror del més prestigiosos escriptors clàssics. És una oportunitat per repasar unes històries que formen l'arrel del que entenem per literatura de terror; algunes no apleguen hui en dia a fer-nos por però hem de pensar en la impressió que feren en el moment de ser publicades i fins no fa massa temps.
Una possibilitat interessant per vore l'evolució de la literatura de por es l'antologia publicada per Edicions de la Magrana "Somni de sang". Comença amb una curta però magnífica introducció (això que sovint ens passen per alt i no deuriem); ens conta que s'enten per novel·la de terror, els elements que la composen i en fa una xicoteta historia. Després es presenta als principals autors del gènere de forma cronològica. Així, segons vas llegint t'adones de com va canv
iant el gènere.
Són dues opcions complementàries. A la colecció "Maestros del terror" publicada per el diari EL País trobem als següents autors: Villiers de l'Isle-Adam, Ambrose Bierce, Arthur Conan Doyle, Washington Irving, Horacio Quiroga, Robert Louis Stevenson, Nathaniel Hawthorne, Edith Wharton, Alexandre Dumas, M.R. James, Emilia Pardo Bazan, Theophile Gautier, Guy de Maupassant, Joseph Sheridan Le Fanú, Mary Shelly, E.T.A Hoffman, H.P. Lovecraft, Gustavo Adolfo Becquer, Edgar Allan Poe, Bram Stoker.
Tant la col·lecció "Maestros del terror" com "Somni de Sang estan a la Biblio; si t'apeteixen
autors més actual sols has de fer una visita a les prestatgeries i despertar-los del somni que dormen.

miércoles, 20 de octubre de 2010

Poesia de Lola Torres Bañuls


Lola Torres Bañuls viu a Polinyà i fa poc ha publicat un llibre de poemes que ha regalat a la Biblioteca de Polinyà. El poemari porta per títol "Crónica diaria". A la introducció es diu d'ella: "Lola Torres Bañuls nació en Marruecos de padres espaloles. Actualmente vive en Valencia. Escribe en catalan, castellano y francés y es autora del libro Letras sobre tu cuerpo, publicado en México. También es autora de Quiero ser poeta, donde explica para el público joven la belleza de vivir y escribir poesia. Crónica diaria, su nueva obra, es una mirada al mundo de la inmediatez informativa, en el ámbito del periódico, pero con un claro y sensitivo acento poético. Voz que no deja de lado el camino social, en una poética sensible y cuidada".
A la Biblioteca podeu trobar el seu actual llibre també disposem de "Letras sobre tu cuerpo".
De l'actual m'he permés traure el següent, titolat Mosaico:
"Veo la mirada inmóvil
adentrarse en mis venas
tinta estéril que se derrama
como un canto de serpiente.
Cierro los ojos:
Recogen el cuerpo de la niña muerta
como un símbola. Su cabeza se desploma.
En el graffiti hay rostros con la boca
llena de moscas de luz
que no quieren hablar.
Intento ahogar la muerte
pero la palabra arde.
Entre los dedos del niño no nacerá una flor.