Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer

viernes, 30 de julio de 2010

LA SOCIETAT OBRERA DE POLINYÀ


La Societat Obrera de Polinyà ha guanyat a l'Estat Espanyol un pleit al Tribunal Suprem i se li reconeix que li correspon la propietat de l'edifici conegut a Polinyà com la Societat Obrera. La noticia porta a traure de les prestatgeries un llibre que l'Ajuntament de Polinyà va publicar l'any 2001. "Polinyà al primer terç del segleXX: Associacionisme obrer. La Societat Obrera de Polinyà". Un treball de tres historiadors de Polinyà (Carlos Fuentes, Josep Andrés i Eduard Gay) sobre aquesta societat de treballadors fundada en 1919 i que es construí un local que tots coneguem a Polinya com a Societat Obrera; un local que en 1939 fou requisat per passar per diverses mans fins a acabar sent cedit, amb condicions, a l'Ajuntament per part de l'Estat Espanyol, que no reconeixia el dret de la Societat Obrera sobre l'edifici. A l'espera de llegir la sentència pense que es fa justicia a la gent que amb esforç propi i els seus propis recursos construí l'edifici cap a 1930. Ara el millor homenatge seria posar en ús el local, donar-li vida.
Tornant al llibre cal dir és un estudi no sols d'esta Societat sinó del moviment obrer en general, sobretot del que eren les Societat Obreres i també del poble on va sorgir.
Per a que es feu una idea del llibre podeu fer una ullada a l'index ACÍ.
Quant l'any 2001 l'Ajuntament publica el llibre la Societat Obrera, que ajudà molt en el treball previ a la publicació, regalà un exemplar a cada soci. A banda es varen vendre molts exemplar tant el dia de la presentació del llibre el 14 de desembre de 2001, com els dies posteriors.

jueves, 29 de julio de 2010

A INTERNET: EL PODER DE LA PALABRA








El nom de la pàgina hi ha qui li imposa un poc, o li resulta extrany, i realment no sé si defineix massa bé el contingut. És com una inmensa base de dades d'art, literatura, música, arquitectura, cine i un apartat d'altres.
Podem trobar a la web mils d'entrades per nom d'escriptor, de pintors, d'escultors,... Cadascun dels apartats (art, literatura, música, arquitectura, cine i altres) està per ordre alfabètic, per país, per època, per interpret en cas de música, ....etc. Però el que resulta més interessant és que ens ofereix una selecció dels treball de cadascú. Així podem escoltar música, mirar quadres, llegir fragments de llibres,.... Cada setmana seleccionen un quadre, un edifici, un àlbum de música, la música d'un autor, una banda sonora, un compositor, una pel·lícula, el fragment d'un llibre.
La selecció es extensa i variada, tant en èpoques com en paisos d'orige dels autors. Una web de qualitat per on resulta molt agradable passejar mirant obres d'art o llegint algun text mentres escoltes música.
Feu-li una ullada ..... i ja direu.