Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer

viernes, 30 de julio de 2010

LA SOCIETAT OBRERA DE POLINYÀ


La Societat Obrera de Polinyà ha guanyat a l'Estat Espanyol un pleit al Tribunal Suprem i se li reconeix que li correspon la propietat de l'edifici conegut a Polinyà com la Societat Obrera. La noticia porta a traure de les prestatgeries un llibre que l'Ajuntament de Polinyà va publicar l'any 2001. "Polinyà al primer terç del segleXX: Associacionisme obrer. La Societat Obrera de Polinyà". Un treball de tres historiadors de Polinyà (Carlos Fuentes, Josep Andrés i Eduard Gay) sobre aquesta societat de treballadors fundada en 1919 i que es construí un local que tots coneguem a Polinya com a Societat Obrera; un local que en 1939 fou requisat per passar per diverses mans fins a acabar sent cedit, amb condicions, a l'Ajuntament per part de l'Estat Espanyol, que no reconeixia el dret de la Societat Obrera sobre l'edifici. A l'espera de llegir la sentència pense que es fa justicia a la gent que amb esforç propi i els seus propis recursos construí l'edifici cap a 1930. Ara el millor homenatge seria posar en ús el local, donar-li vida.
Tornant al llibre cal dir és un estudi no sols d'esta Societat sinó del moviment obrer en general, sobretot del que eren les Societat Obreres i també del poble on va sorgir.
Per a que es feu una idea del llibre podeu fer una ullada a l'index ACÍ.
Quant l'any 2001 l'Ajuntament publica el llibre la Societat Obrera, que ajudà molt en el treball previ a la publicació, regalà un exemplar a cada soci. A banda es varen vendre molts exemplar tant el dia de la presentació del llibre el 14 de desembre de 2001, com els dies posteriors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario